Op 19 augustus 2023 was het weer zover. De LIONSdag.

Dit is een bijzondere dag voor onze cliënten. Ik zal u uitleggen wie en wat de betekenis is voor onze gezinnen.

Maar laat ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Marjan Oosterhuis en ik ben werkzaam bij het Leger des Heils in Almere. In deze hoedanigheid heb ik ook 15 jaar geleden kennis gemaakt met Dick van Doorn en Dolf Luning van de Lionsclub in Almere. De Lionsclub wilde graag iets betekenen voor onze multi-probleem gezinnen (Dit zijn gezinnen die op meer dan 5 levensgebieden problemen hebben).

Het werd een dag met de gezinnen naar Oud Valkeveen in Naarden en daarna pannenkoeken eten op de pannenkoekenboot in Almere. Alle gezinnen hadden 1 verzamelpunt. Het bleek dat dit niet handig was want veel gezinnen konden de busreis niet betalen. Daarom wordt iedereen nu thuis opgehaald en naar Oud Valkeveen gebracht door leden van de Almeerse Lionsclubs. De entree wordt ook betaald door de Lions. De lunch in buffetvorm wordt verzorgd door het Leger des Heils. De kinderen kunnen nemen wat ze lekker vinden en gaan dan met vader of moeder aan tafel zitten om te eten. Dat is voor mij na 15 jaar nog steeds een moment wat mij kan ontroeren.

Dan weer snel spelen en plezier maken. Rond half 4 verzamelen. Dat neemt even tijd want een park als Oud Valkeveen verlaten is voor veel kinderen heel lastig. Het plezier dat ze deze dag hebben gehad met hun ouder en/of met begeleiding van zowel Lions als collega’s van mij, is onvergetelijk.

5 jaar geleden is er een switch gemaakt qua pannenkoeken eten en wij gaan nu tot volle tevredenheid naar Smullen en Spelen in Almere Nobelhorst. Hier is veel ruimte en er is nog een speeltuin bij waardoor de ouders ook even bij kunnen komen van de dag en rustig kunnen eten. Dit wordt ook door de Lions betaald.

5 jaar geleden is Dick van Doorn plotseling overleden en heeft Ronald Wallenburg het stokje overgenomen.

De groep was 15 jaar geleden 10 gezinnen groot, maar nu gaan er 45 gezinnen mee met samen meer dan 65 kinderen. Per gezin kan er 1 ouder mee. Het is een groot feest en een enorm compliment aan de heren Dolf en Ronald die samen met de Lionsclub dit mogelijk maken. 

In 2008 is er een moeder met 5 kinderen mee geweest,. De oudste zoon had ADHD en een licht verstandelijke beperking. We hebben hem de hele dag toch ook wel moeten corrigeren want hij deed dingen die echt niet konden. Maar hij had veel plezier. In 2020 ging ik even bij moeder langs. Haar oudste zoon, die niet meer thuis woont want hij heeft een eigen gezin, kwam toevallig op bezoek. Hij zag mij en vertelde direct dat de Lionsdag zoveel heeft betekend voor hem. Hij heeft die dag vol plezier nooit vergeten. Hij was zo blij voor de kinderen van nu, die mee kunnen gaan. Het was echt iets dat hem in die moeilijke periode zoveel plezier heeft gegeven. En dat hij na de vakantie in de kring op school kon vertellen, dat hij ook iets leuks had beleefd. Hij vertelde dat hij hoopte daar nooit meer te komen waar zijn ouders toen zaten qua problemen. Maar mocht dit toch zo zijn dat er dan nog steeds de Lionsclub zou zijn die zijn kinderen dan weer een onvergetelijke dag zou geven.

Lionsclub Almere zo ontzettend bedankt. Ik denk dat er niet altijd wordt beseft wat dit betekend voor de gezinnen.

Team 10 voor Toekomst van het Leger des Heils Almere

Marjan Oosterhuis.

Voor deze kinderen betekent die ene dag naar Oud Valkeveen en Smullen en Spelen, dat zij op de eerste schooldag ook een verhaal kunnen vertellen over wat zij tijdens de vakantie hebben meegemaakt. En dat is voor die kinderen van hele grote betekenis. Het is daarom niet alleen die ene dag, het is veel méér voor die kinderen!!

Ook in 2019 weer een succes.

Het zit er weer op, het kinderuitje voor kinderen uit Almere naar Oud Valkeveen op de een na laatste zaterdag van hun schoolvakantie.